PROGRESSIVE ARCHITECTURAL SOLUTIONS FOR THE NEW MILLENNIUM

Thursday, March 17, 2011

CV: Putrajaya School Complex, Precinct 11


The primary and secondary schools of Precinct 11 Putrajaya School complex were planned as courtyard buildings designed to suit our hot and humid equatorial climate. Complemented by supporting facilities consisting of canteens, a school field, its grandstand, and a multipurpose hall; all buildings within this complex have been designed to be accessible within a reasonable walking distance from one another.

The client, Perbadanan Putrajaya, required the entire complex to be designed based on the concept of Putrajaya as a garden city. Therefore, the buildings which are clustered around the school field, are linked by a network of covered walk paths surrounded with abundantly landscaped open spaces that give the school complex just the correct ambience of buildings in a park, suitable for a garden city architectural scheme.

Conceptually, the design of the building enclosure is based on tropical architecture. Interior spaces are adequately shaded using aluminum sunshades, set in windows and 1.5 metre roof eaves. Visual variety in the fa├žade is achieved by layering the surface planes and using natural facing bricks juxtaposed against plastered columns, recalling images of school buildings in the colonial past, though interpreted in a more modern and contemporary architectural vocabulary without the use of ornaments and other classical features.

No comments:

Post a Comment